torsdag 16. september 2010

Modernismen og Funksjonalismen

Funksjonalistisk hus i Illinois, tegnet av Mies van der Rohe

Man regner med at funksjonalismen som en bevegelse innenfor arkitekturen, varte fra ca. 1920 og frem til 1940. Funksjonalismen er gjenkjent av geometriske former, rene linjer og store, rene flater. Hele hensikten med stilen kan ramses opp i sitatet "form følger funksjon", Louis Sullivan. Det skal derfor ikke være unødvendige dekorasjoner, og bygningene skal være tilpasset bruksområdet de er beregnet for, som for eksempel kino, boligblokk og andre offentlige bygg.

Et eksempel på et funksjonalistisk bygg. Dette bildet er av Ekebergresturanten i Oslo. Dette er regnet for å være det første funksjonalistiske bygget i Norge. Bygget på bildet er en gjenoppbygging av restauranten, ettersom det originale bygget ble revet i 1970. 

Innen funksjonalismen/modernismen er det fire store arkitekter som bør nevnes. Le Corbusier, Frank Lloid Wright, Walter Gropius og Mies van der Rohe. Jeg gikk nærmere inn på noen av Le Corbusiers ideer i mitt første blogginlegg. 

Denne gangen skal jeg ta for meg et av byggene til arkitekten Mies van der Rohe. (1886-1969)
Dette bygget er kalt S. R. Crown Hall, og er i dag brukt av IIT College of Architecture, en linje tilbudt av universitetet Illinois Institution of Technology.
Et høyt tak og stort areal, gjør at flere forelesninger kan skje samtidig, uten at undervisningen blir forstyrret. Ofte kommer grupper med turister på besøk for å se dette bygget, som sto ferdig i 1956.

Man kan gjenkjenne det funksjonalistiske formspråket i denne bygningen på alle de enkle flatene, og at det er lite dekor. Selv er jeg ikke veldig glad i de fleste funksjonalistiske og modernistiske byggene jeg har sett ettersom jeg selv er en større fan av Townscape-bevegelsen, men det jeg har sett av dette bygget har gitt meg et godt inntrykk. Ikke bare er det mer enn en "boks" som bare skal brukes til et formål, men det er noe med det visuelle jeg liker veldig godt. For eksempel har de valgt å holde fargevalget i mørk grått og grønt. Dersom bygget hadde vært for eksempel hvitt som en ofte forbinder modernisme/funksjonalisme med, ville dette gitt et helt annet inntrykk. Dessuten er jeg ikke glad i at mange funksjonalistiske hus har veldig store vinduer, men denne bygningen er litt mer "privat", samtidig som det allikevel er store vinduer.
Det at bygget også er delt opp i flere deler ved hjelp av de høye veggene som reiser seg over taket, er også med på å skape et interessant formspråk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar