onsdag 6. oktober 2010

NUART

I Stavanger er det for tiden en kunstfestival kalt NUART, som viser samtidskunst fra mange forskjellige kunstnere. NUART er en festival som fokuserer på street art, og i år satses det spesielt på graffiti. Denne festivalen ble først startet i 2001, og har forskjellige kunstnere fra forskjellige land hvert år. Men hva er egentlig graffiti og street art, og hvor går grensen mellom graffiti og tagging?
Kunstnere for dette året inkluderer BLU (IT)VHILS (P)ROA (BE)DOLK (NO)ERICILCANE (IT)EVOL (DE)ALEXANDROS VASMOULAKIS (GR)STEN & LEX (IT)M-CITY (PL) og DOTMASTERS (UK).



I street art handler det om å lage kunstverk, ofte med en dypere politisk mening, på det offentlige rom. Teknikker går ofte i spraybokser og sjablonger, selv om det også blir brukt plakater og klistremerker. Mesteparten av street art er ulovelig, og spesielt blir graffiti og tagging sett ned på. Plakater og klistremerker er lovlig enkelte steder, mens mange byer vil ha totalforbud på tagging og grafiti.


Graffiti
Tagging


Tagging er å skrive ned vegger med signaturer eller korte budskap. De fleste kjenner tagging som navn, telefonnummeret og profaniteter skrevet på togstasjoner, toalettbåser og vegger. Mange anser også graffiti og tagging for å være det samme, og bruker tagging som et fellesord.
Graffiti er mer forseggjort, og er ofte laget med sjablonger i stedet for å bli raskt sprayet på en vegg. En planlagt og god graffiti blir ofte kalt en "piece".




Klassen min og jeg tok ruten gjennom Stavanger, og fikk sett på all kunsten som NUART 2010 har å tilby. Langs vandringen fikk vi se utrolig mange forskjellige uttrykk og betydninger komme frem fra graffitien. Disse passer inn blant bygningene rundt, og jeg kan ikke tenke meg at de ville passet inn i et kunstgalleri. Dette er kunst laget for gata, men det er likevel ikke noe som betyr at det er mindre verdig enn annen kunst. Den er også mye mer tilgjengelig for folk som ikke går på kunstgallerier.




Denne veggen er laget av en anonym graffitiartist som kaller seg self Roa. Selv om denne veggen er fylt opp med søte dyr som ekkorn, kaniner og fugler, er det likevel et veldig mørkt og makabert bilde der fuglene henger i hengløkker, og resten av dyrene tilsynelatende ligger døde på bakken.





Roa har brukt de samme motivene flere ganger, som oftest i flere varianter som ofte følger formen på bygningen Roa maler på. Heller enn å jobbe på en flat vegg, jobber Roa ofte på vegger med vinduer, dører, rekker med hus og bygninger satt sammen av mange småbygg.



Bildene til Roa er som regel i svart og hvitt, men av og til kommer det med farger, og da helst sterke farger fremfor pasteller.
Teknikken i graffitien er ekstremt bra, og spesielt når man ser på fuglene som henger fra bygninger, så får man følelsen av at fuglen faktisk er der. Pels og fjær er alltid veldig detaljerike, og det er en fryd for øyet å se på alle detaljene i arbeidene hans.


Bilder fra resten av turen:
















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar