tirsdag 7. desember 2010

Kontroversiell kunstner: Banksy



Lite er visst om street-art kunstneren Banksy. Det man vet at han er fra England og at han er født rundt 1974, men navnet hans og den eksakte alderen forblir et mysterie.
Helt siden 1990-tallet, har han holdt sin identitet helt hemmelig, til tross for at han har hatt politi i hælene helt siden han startet ettersom kunsten hans blir sett på som hærverk. Grunnen til dette er fordi han bruker offentlige bygninger som lerret.
Banksy er kjent for sin distinkte stil som dukker opp over alt i London. Bildene hans er laget ved hjelp av stensiler, fordi det er raskere enn å male bildet fra grunnen av hver gang, selv om det er usikkert hvordan han lager disse stensilene.

Flere av Banksys motiver går igjen i bildene hans, og til tider blander han også nye og gamle stensiler. Men blant bildene hans går det ofte igjen politi, militære, barn, eldre, rotter og aper.
Han er kjent for å bruke en ganske mørk og satirisk humor for å få frem poengene sine, som oftest er politisk motiverte. 
Et av bildene laget av Banksy som ikke er street-art, men som viser frem de satiriske sidene ved kunsten hans; en politiekskorte som beskytter en bil som selger smultringer. Bildet heter ganske enkelt "doughnut".

Et problem for Banksy opp gjennom årene, er at kunsten hans blir solgt videre uten at han har noe å si om det. På nettsiden hans oppfordres folk til å være kritiske, ettersom mange av arbeidene hans blir overført til lerret og solgt videre, ulovelig.
I en melding fra advokaten til Banksly, sies det at Banksy aldri selger arbeidene sine videre, og at han ikke har noe som helst samarbeid med kommersielle museer. Banksy har selv presisert at arbeidene hans ikke tilhører i et museum på et lerret, fordi det tar hele settingen bort fra bildet. Han vil heller ikke at bildene skal vare evig, og i enkelte tilfeller er det han selv som tagger over dem når han er ferdig.

 En installasjon av Banksy. En rød telefonboks kuttet i to og satt sammen igjen, og med en hakke i. Rød maling er helt over telefonkjosken slik at det minner litt om blod.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar